Ştiaţi că… Barza este o pasăre mută?

0
1144

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre migratoare de talie mare care poate fi văzută în România începând cu sfârşitul lunii martie şi poate zăbovi până la începutul lunii septembrie.

În urma cercetărilor efectuate de Societatea Ornitologică Română s-a observat că berzele din România, împreună cu celelalte păsări provenind din Europa Centrală şi de Est, ajung în Africa prin traversarea Bosforului.

Berzele zboară cu viteza de maxim 90 de km/oră şi parcurg peste 200 de km într-o singură zi. Primăvara, berzele părăsesc savanele din Africa şi se întorc pe acelaşi traseu care l-au străbătut toamna.

La vârsta de 3-4 ani, femela barză depune în medie 3-4 ouă pe an pe care le cloceşte alternativ împreună cu masculul.

Citește și:  De ce nu este bine să închizi cel mai de jos nasture al sacoului: motivul este neaşteptat

După aproximativ 32 de zile de clocit. Eclozarea ouălor nu are loc în acelaşi timp, ci se petrece în mod separat, în general la intervale de două zile.

Numărul mediu al puilor este în general trei dar, în mod excepţional, pot să ajungă la 7. Puii la început au numai 65-80 de grame, sunt acoperiţi cu un puf alb şi, deşi nu pot încă să se ridice în picioare, reuşesc să scoată un sunet: un clămpănit prin lovirea celor două maxilare. Acesta va fi singurul tip de sunet care poate fi produs de berze.

LĂSAȚI UN MESAJ